Skip to navigation

Cookies Notice

Pregledavajući ovu web stranicu pristajete na kolačiće. Za više informacija posjetite stranicu s informacijama o kolačićima..

Contact Info

translations@exploreoncroatia.com      exploreon.croatia@gmail.com      +385 99 392 2722 , +385 99 752 3282 , +385 1 652 87 37

Svjetski dan poezije – 21. ožujka – prema UNESCO-u

Svjetski dan poezije (engl. World Poetry Day) UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine s ciljem promoviranja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije diljem svijeta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba dati priznanje i poticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.

Prema podatcima koje posjeduje Nacionalni odbor za proslavu Dana poezije koji je od 1990-ih smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u listopadu, najčešće 15. listopada, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija. Sve do UNESCO-vog službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u listopadu i studenom. Ta tradicija obilježavanja održala se do danas u mnogim zemljama.

Ovaj veliki dan obilježava se i u Hrvatskoj brojnim događanjima, raznim pjesničkim večerima poezije ili najnovije – plati kavu stihom, u kojoj na svoje dolaze i kavopije i ljubitelji dobrog stiha, jer sve što trebaju napraviti da bi uživali u ukusnoj kavi je – zauzvrat napisati stih. Osim što je prvi dan proljeća i Svjetski dan poezije, 21. ožujka je i rođendan hrvatskog književnika Ivana Gorana Kovačića,  što se do današnjih dana obilježava kao Goranovo proljeće.Mladi, talentirani pjesnici tada pokazuju svoje umijeće, a najbolji bivaju nagrađeni i izdavanjem svoje prve zbirke poezije.

Što se tiče poezije i prevođenja, izuzetno je teško prevoditi stihove s jednog jezika na drugi, jer se ne prevode riječi, nego smisao i poruka pjesme, koju treba prilagoditi jeziku na koji se prevodi.

Besplatna procjena prijevoda