Skip to navigation

Cookies Notice

Pregledavajući ovu web stranicu pristajete na kolačiće. Za više informacija posjetite stranicu s informacijama o kolačićima..

Contact Info

translations@exploreoncroatia.com      exploreon.croatia@gmail.com      +385 99 392 2722 , +385 99 752 3282 , +385 1 652 87 37

Povodom svjetskog dana zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja međunarodni je dan, koji se obilježava 4. listopada svake godine, posvećen pravima životinja i njihovom blagostanju; s posebnim naglaskom na odnosu čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Prvi spomen Svjetskog dana životinja može se naći 1924. u zahtjevu njemačkog pisca
Heinricha Zimmermana.

Svjetski dan životinja proglašen je 1931. na Konvenciji ekologa u Firenci, da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Za Svjetski dan životinja odabran je 4. listopada, jer se
toga dana slavi svetkovina Sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja.

Već tradicionalno Zagrepčani obilježavaju ovaj dan na Bundeku, gdje se obično sakupe i udruge za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske, te se također organizira utrka pasa i njihovih vlasnika, gdje pobjednik dobije obično – a što drugo nego finu, slasnu hranu za pse. A njihovi ljudi se mogu počastiti kavom, kuhanim kukuruzom ili jesenskim delicijama koje se taj dan nude. Naravno, donacije za hranu udrugama ili financijska pomoć za brigu o životinjama, za odlazak veterinaru i liječenje – uvijek je dobro došla. Jer životinje osjećaju. I strah, i radost, i tugu i bol.

I književnost je tu, da nas podsjeti na naše četveronožne prijatelje, posebno one najpopularnije – jer su postali ukras i divni suputnici kroz naš život – a to su mace i psi.
Ovim potonjim posvećena je odlična knjiga Stanley Corena: “Kako razmišljaju psi”. Doista, što im se to mota po njihovim malim, manjim ili velikim glavicama?! Kako nas oni vide?! Što misle o svojim ljudima i kako izgleda život iz njihove perspektive…..Mogu li nas psi liječiti? Predosjećaju li potrese ili druge nepogode? Sanjaju li psi kada u snu grabe svojim nožicama i zamišljaju li kako trče po nekim samo njima znanim zelenim livadama? Kuda odlaze nakon smrti i gdje se to nalazi dugin most?! Sve su to pitanja na koja odgovor daje ova odlična knjiga, dr. Stanley Corena, uglednog psihologa i svjetskog stručnjaka za ponašanje i obuku pasa. Napisana u čast ljubavi prema svim našim njuškicama.

Besplatna procjena prijevoda